Care sunt cele mai frumoase biblioteci în care echipa BookLover a pășit?
Cronica de carte a lunii decembrie în 9 noutăți esențiale
Cu primii fulgi de zăpadă la geam, cu miros de scorțișoară și cu cei mai curajoși dintre noi care au împodobit bradul de Crăciun, cărțile par să fie cea mai bună completare a tabloului hibernal.
Alături de miile de cărți pe care le livrăm angajaților din companii, iată câteva noutăți interesante ale lunii decembrie în materie de titluri, desigur.
1. BookLover Society livrează cărți angajaților din companii până pe 18 decembrie, asigurând bucuria lecturii de sărbători. Din această dată, doar Moș Crăciun va mai livra cadouri, echipa BookLover fiind într-o escapadă dată de magia sărbătorilor, ce se va termina pe 4 ianuarie.
2. Conform G4Media, În perioada de izolare din cauza pandemiei, 35% dintre români au citit cărţi, iar 88% au ascultat muzică pe diferite dispozitive, potrivit studiului „Tendinţe ale consumului cultural în pandemie”.
3. O companie care creează cărți personalizate, a început cu doar câteva săptămâni înaintea instalării pandemiei cu noul coronavirus să lanseze personaje care să-i inspire pe cei mici să citească. Toggle Book Factory este un concept care le oferă copiilor libertate de imaginație și creație, ajutându-i să includă cărțile în programul zilnic. Mai multe detalii pot fi găsite aici.
4. La 13 ani de la ultima carte din seria Harry Potter, J.K. Rowling a folosit perioada pandemiei pentru a lucra la o nouă producție, o nouă carte, diferită, de data aceasta, de tipologiile Harry Potter. Mai multe detalii surprinde The New York Times aici.
5. Premiul Cartea Anului 2020 decernat, miercuri, de România literară i-a revenit lui Ovidiu Genaru (ex aequo) pentru "Cartea lui Mircea. Canal" (editura Junimea) şi lui Aurel Pantea pentru "Execuţii" (editura Cartea Românească).
6. Pentru iubitorii de start-up-uri, de idei de business inovatoare și de product management în tehnologie, Tech Crunch a publicat la începutul lunii decembrie o serie de titluri recomandate de VC-uri și de colaboratorii publicației. Printre acestea se regăsesc The Color of Money: Black Banks and the Racial Wealth Gap by Mehrsa Baradaran, The Death of the Artist: How Creators Are Struggling to Survive in the Age of Billionaires and Big Tech by William Deresiewicz. Mai multe detalii pot fi găsite aici.
7. "L’Anomalie" de Hervé Le Tellier primește premiul Goncourt pentru 2020. Într-un articol publicat de Matei Vișniec pe RFI.ro, puteți citi o cronică minunată a romanului
8. Louise Gluck, laureata Nobelului pentru Literatură pe 2020, va publica un nou volum de poezie anul viitor. Intitulat ''Winter Recipes from the Collective'', va fi primul volum de poezie semnat de Gluck care vede lumina tiparului în ultimii şapte ani şi primul după ce Gluck a devenit cea de-a 16-a femeie laureată cu Nobel pentru Literatură. Mai multe detalii pot fi găsite aici.
9. Târgul de carte Gaudeamus (16-22 octombrie) și-a deschis porțile online anul acesta, asigurându-le iubitorilor de carte continuitatea proiectului cultural. Dotat cu standuri virtuale, cu un program ce a cuprins peste 200 de evenimente online, cu acces la peste 100 de companii ce includ cele mai prestigioase edituri din România, Târgul de carte Gaudeamus a reușit să redea și în acest an bucuria reîntâlnirii cu zeci de mii de cărți scrise. Mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul oficial: http://www.gaudeamus.ro/.